Leiden Marathon vraagt Mark Rutte te komen lopen

Leiden Marathon vraagt Mark Rutte te komen lopen

Dit is wat wij aan onze minister president per brief hebben gevraagd:

Geachte heer Rutte, beste Mark (hardlopers tutoyeren elkaar),

Op 10 oktober 2021 staat de 30e Leiden Marathon gepland. Ik wil jou van harte uitnodigen om deel te nemen aan de 10 kilometer. De 10 kilometer, omdat het voor jou haalbaar zou moeten zijn daar nog naar toe te trainen, maar 5 kilometer mag natuurlijk ook. Het kost je niks, want je doet mee op onze uitnodiging. Desnoods leveren wij jou kosteloos een personal trainer die je helpt met de voorbereiding.

Vanzelfsprekend is ook minister Hugo de Jonge van harte welkom om eens te ervaren hoe een sportwedstrijd verloopt en hoe leuk die kan zijn, ook in de bijna-post-coronatijd.

Inderdaad, wij beschouwen de Leiden Marathon (met daarin de hele en halve marathon, 10 en 5 kilometer, een businessrun en de kidsrun met totaal 14.000 deelnemers) als een sportwedstrijd en nadrukkelijk niet als een evenement.

Ik zeg dat omdat wij als hardloopwedstrijden eigenlijk nooit worden genoemd tijdens de persconferenties en wij nog altijd niet weten of wij nu wel of niet mogen organiseren. Ook de gemeente kan daar geen duidelijkheid in verschaffen. Door de onzekerheid wachten de lopers massaal met inschrijven, terwijl zij, volgens zeggen, dolgraag willen hardlopen in Leiden.

Het lijkt erop alsof wij worden gezien als een evenement, maar dat zijn wij natuurlijk niet. In de persconferenties worden evenementen vooral gedefinieerd als (eendaagse of meerdaagse) festivals, Formule 1, voetbalwedstrijden, dansfeesten etc.

Maar wij zijn iets anders, namelijk :
– een hardloopwedstrijd heeft altijd goed getrainde mensen aan de start
– een hardloopwedstrijd is altijd in de buitenlucht, waar ruimte genoeg is
– een hardloopwedstrijd heeft precies in beeld wie er meedoen
– een hardloopwedstrijd zorgt voor een superbe zorg voor de deelnemers
– en ja, er is ook publiek dat komt kijken naar de hardlopers

Ik ga er daarom vanuit dat wij op 10 oktober, net als onze collega-organisatoren, zonder maatregelen mogen organiseren.

En graag hoor ik of jij deze sportieve uitdaging aanneemt en vooral ons daarmee gaat vertellen dat wij onze hardloopwedstrijd kunnen houden. O ja, wel graag op korte termijn, want wij moeten jouw medaille gaan bestellen.

Hartelijke groeten,

Tjeerd Scheffer
Voorzitter