De Mooiste Finishpoort van de Hele Wereld

De Mooiste Finishpoort van de Hele Wereld

De Leiden Marathon heeft een unieke finishpoort. Leidenaar Edwin Haasbroek heeft speciaal voor de marathonorganisatie een boog ontworpen die er volledig anders uitziet dan de meeste finishconstructies. Bovendien symboliseert het nieuwe bouwwerk het verhaal van de marathon, compleet met een uitkijktoren en een ereboog die de boodschapper van het goede nieuws moet verwelkomen.

Toen in 2021 de gebruikelijke rechthoekige finishpoort niet door het vaste bedrijf kon worden gebouwd, ging het mis. De poort stond er maar de doeken pasten niet, iets dat de Leiden Marathon onwaardig is. Direct besloot de organisatie het anders te doen. Brandweerman maar in zijn vrije tijd objectenkunstenaar Edwin Haasbroek werd gevraagd zich er eens over te buigen en vrijwel direct kwam zijn antwoord: “Natuurlijk wilde ik dat doen. Mijn familie en ik hebben ons hele leven al een warme band met de marathon en de organisatie, dus was dit voor mij geen vraag. Het idee alleen al dat daar een poort van mijn hand mag staan, maakt mij trots.”

Haasbroek ontwierp een rechte uitkijktoren met een ronde ereboog in de marathonkleuren blauw en geel. Waar zijn maat Bertram Wesselman het vrije verhaal van de Griekse oorsprong bijschreef. Boodschapper Pheidippides werd naar de koning in Athene gestuurd toen de Grieken in 490 VC de Perzen hadden verslagen bij het plaatsje Marathon. De gezant rende ruim 40 kilometer in de verzengende hitte, groette de koning, vertelde hem over de zege en liet vervolgens het leven.

De Leidse poort heeft een uitkijktoren waar de erewacht al dagen op de uitkijk moet hebben gestaan. Toen Pheidippides kwam aansnellen met het goede nieuws, werd hij ceremonieel door de koninklijke poort geleid. Het is de ereboog waaronder op marathondag alle hardlopers hun gloriemoment gaan beleven.

De organisatie is er zeer gelukkig mee. Voorzitter Scheffer heeft de bouw helemaal gevolgd: “Edwin is een ware kunstenaar. Als je ziet wat zijn handen kunnen, sta je keer op keer versteld. Kijk maar naar de grote sleutels die hij al in onze stad heeft neergezet. Ongelooflijk. Het is een eer om een finishpoort van zijn hand te hebben. Wat mij betreft is dit de mooiste finishpoort van de hele wereld. En ik heb er echt wel een paar gezien.”

Op de foto staat Edwin Haasbroek bij het prototype van zijn ereboog die 6 meter hoog en bijna 8 meter breed is. Een hoogstandje dus. De dikke buizen worden met elkaar verbonden door verschillende op maat gemaakte spandoeken. In het midden bovenin hangt een hedendaags led-scherm waar ook de finishtijd op te zien is.

En daaronder maar meteen enkele foto’s van hoe hij geworden is. Kijk en zie zelf hoe fraai de finish is geworden bij de Leiden Marathon…

filed under: