Leiden Marathon, uit de hand gelopen grap…

By 13 november 2018Nieuws

Ooit in 1988 had een collegaatje de New York City Marathon op tv gezien. “Daar zou ik voor gaan trainen, als iemand dat zou organiseren”, blufte zij die nog nooit een meter had hardgelopen. Ik gooide wat briefjes op bureaus om 5 of 6 mensen te werven. Meer dan 30 mensen reageerden, dus moest ik serieus iets organiseren.

Wij trainden 10 maanden met elkaar, noemden onszelf 3M Marathon Team en maakten er de nu 29-jarige Leiden Road Runners Club van. Gewoon omdat het zo gezellig was. De groep, uitgegroeid tot 65 reisde in 1989 af naar New York.

Het hele team liep ’s werelds mooiste marathon uit en genoot na in The Big Apple. Op the day after stond ik in de metro wat te mijmeren dat wij in Leiden ook zo´n marathon moesten organiseren. Eenmaal thuis bleven enkele dames mij er aan herinneren. Toen ik de burgemeester vroeg of hij een marathon in zijn stad leuk zou vinden, schoof hij spontaan aan bij het eerste organisatiecomité.

Na editie 1 met 2.300 lopers en duizenden toeschouwers kopte de krant “Leiden omarmt marathon”. Terug kon niet meer. Wij zijn nu met de 29e Leiden Marathon bezig.

O ja, de dame die mijn hele leven veranderde met haar opmerking, is na 6 trainingsweken afgehaakt. Lopen was toch niks voor haar.

Tjeerd Scheffer

webmaster

Author webmaster

More posts by webmaster