Leiden Marathon stunt met komst Björn Koreman

Leiden Marathon stunt met komst Björn Koreman

Björn Koreman staat op zondag 12 mei aan de start van de Leiden Marathon. De 33-jarige hardloper van het NN Running Team stapte uit in Rotterdam en gaat daarom een nieuwe poging wagen om zijn PR van 2.10.32 aanvallen.

Eerder al maakte de Leiden Marathon bekend in te zetten op een tijd onder de 2.10. Dit zou een flinke verbetering van het parcoursrecord zijn, want dat staat sinds vorig jaar op 2.12.42 dankzij de Keniaan Edwin Kiptoo.

Met Koreman heeft de Leiden Marathon niet alleen een goede kandidaat binnengehaald om een ‘sub 2.10’ te lopen, maar ook een aansprekende naam voor het publiek. Koreman behoort met zijn snelle PR (gelopen in Rotterdam, 2022) tot de Nederlandse marathontop. Bovendien won hij in 2020 de marathon van Wenen.

Rotterdam

Vorige maand moest hij in Rotterdam uitstappen vanwege steken. “Het was beter om te sparen en met deze goede vorm later een nieuwe poging te wagen. Zeker gezien mijn achtergrond was Leiden een logische keuze. Ik ben met open armen ontvangen.”

Koreman kent de stad goed. Hij maakte van 2016 tot en met 2023 deel uit van de trainingsgroep van Bram Wassenaar bij Leiden Atletiek. “Ik vind het een geweldige stad en ook in de omliggende dorpen is het mooi lopen. In 2018 heb ik de Singelloop gewonnen. Dit was een hele mooie ervaring voor veel publiek. Het smaakt naar meer.”

Status

Racedirecteur Tjeerd Scheffer is verheugd met de start van Koreman in de 42 van Vermeulen Groep. “We hebben al langer de ambitie om ons parcoursrecord flink aan te scherpen. We willen graag een tijd die past bij onze groeiende status. Dat een Nederlandse toploper als Björn Koreman een poging gaat wagen, maakt het plaatje compleet. Daar zijn we enorm trots op.”

Naast Koreman gaan ook Lemi Gerema Bekuma en Mezgefe Tilahun Degefu (beiden Ethiopië) en de Kenianen Isaac Kiprono Yego, Emmanuel Kipchumba, John Mungai en Anthony Apori Ekai weg op een tijd onder de 2.10. Yego slaagde daar al eens in. Hij heeft een PR van 2.09.59. De kopgroep krijgt Bernard Cheptoch uit Oeganda mee als haas.

Vrouwen

Bij de vrouwen hoopt de Leiden Marathon op een tijd onder de 2.30. De Keniaanse Abigael Jepkemboi zette in 2022 het huidige parcoursrecord van 2.31.29 neer. Leidenaar Maikel Stolwijk is tot kilometer 25 de haas van deze groep.

Atalena Napule Gaspore Loliha (Soedan), Eden Alemu Dadi, Meskerem Tesfaye Fikadu (beiden Ethiopië) en de Kenianen Mildred Kinyanja en Janeth Jepkosgei Kiptoo zijn de toplopers. Kinyanja verdedigt haar titel. Zij won vorig jaar in 2.32.40.

10 kilometer

Ook op de 10 van Zorg en Zekerheid presenteert de Leiden Marathon aansprekende namen. Bij de mannen is Filmon Tesfu met zijn PR van 28.12 op papier de snelste. De dertigjarige Nederlander gebruikt de wedstrijd als voorbereiding op het EK halve marathon. Khalid Choukoud (28.34) is juist in voorbereiding op de olympische marathon in Parijs. Vorig jaar eindigde hij als tweede op deze afstand in Leiden. Tesfit Ghide (30.32) en de Tanzaniaan Boay Dawii (debuut) zijn de andere kanshebbers voor de winst.

Bij de vrouwen verdedigt Jill Holterman haar titel op deze afstand. Vorig jaar kwam zij tot 33.44. Haar PR staat met 32.15 scherper. Jacquelyn Gruppen is op papier haar grootste opponent. De nummer twee van Nederland op de 10 kilometer heeft een PR van 32.58.

Foto: NN Running Team