DE HISTORIE VAN DE LEIDEN MARATHON.
HET IS BEGONNEN MET DE OUDE GRIEKEN.

Historie
Marathon oude Grieken

Marathon bestaat meer dan 2.500 jaar

De Marathons in Leiden, Rotterdam, New York, Athene, Fukuoka, Berlijn enzovoort. Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze hebben allemaal dezelfde historie. Daarom is het reuze interessant voor jou als loper, en eigenlijk ben je dat ook wel aan je stand verplicht, om te weten hoe de marathon nu precies ontstaan is. We kennen allemaal het verhaal van de beroemde boodschapper die ongeveer 42 kilometer moest lopen om de overwinning op de Perzen bekend te maken, maar er schuilt veel meer achter de geschiedenis van de Marathon.

Pheidippides

Het verhaal hierboven geschetst is alom bekend. De Grieken hadden in het jaar 490 voor Christus, een overwinning geboekt op de Perzen en dat moest medegedeeld worden aan de Koning. Toentertijd waren er nog geen mobiele telefoons, dus moest Pheidippides van het plaatsje Marathon naar Athene lopen om het nieuws mede te delen. Vandaar ook de naam Marathon.

De officiële afstand, 42 kilometer en 195 meter, van de Marathon is vastgesteld in 1923 en deze werd tijdens de Olympische Spelen van 1908 in Londen voor het eerst gelopen. Er was een parcours uitgezet in de Britse hoofdstad die 42 kilometer lang was. De finish lag 195 meter van het koninklijk huis. Op de dag van de Marathon was de Prins ziek en hebben ze de start verlegd tot voor het raam van de kinderkamer van het koninklijk huis in Windsor Castle, zodat de Prins de start van de Marathon vanuit zijn bed kon bekijken.

Deze historische Marathon werd gewonnen door de Amerikaan John Hayes, nadat de Italiaan Dorando di Desiderio Pietri enkele meters voor de finish gediskwalificeerd werd. Hij kwam het Olympisch stadion binnen lopen en moest nog enkele honderden meters lopen toen hij in elkaar zakte van vermoeidheid. Dit tafereel herhaalde zich enkele keren waarop officials besloten de man naar de finish te dragen. Omdat hij hulp had gekregen, besloot de jury om hem te diskwalificeren.

Nu je weet waarom je 42 kilometer en 195 meter loopt, kun je je inschrijven bij het kopje inschrijven.

Documentaire Onze Marathon

Documentairemaker Rob de Boer van El Campesino heeft in 2012 ruim vijf maanden lang de organisatie van de Leiden Marathon gevolgd. Zestig uur film werd geschoten, ook van de debuterende marathonlopers Dave Groenland en Dennis van der Lans. Gingen zij de finish halen of niet? De documentaire was zo sterk dat hij tijdens het Leids Film Festival in oktober 2012 officieel in première mocht gaan in de grote zaal van de Trianon in Leiden. Een staande ovatie viel De Boer ten deel na de laatste beelden. Omroep West zond in januari 2013 Onze Marathon uit in 2 delen. In januari 2014 werd de documentaire verschillende keren uitgezonden op het landelijke NPO Doc. Wij zijn trots om de film aan jou te kunnen laten zien. Geniet, net zoals wij hebben gedaan.