Dit is de nieuwe medaille…

By 5 april 2021Nieuws

En weer komt er een schitterende medaille aan… De Leiden Marathon heeft een rijke traditie aan fraaie decoraties die jij omgehangen krijgt als je de finish in Leiden haalt. Vele bijzondere monumenten en plekken in mooi Leiden gingen de afbeelding van 2021 voor. Ditmaal is gekozen voor…


Het Rapenburg, de mooiste…

Deze oorspronkelijke vestwal werd in 1360 voor het eerst genoemd en al in de 17e en 18e eeuw de mooiste straat van Europa genoemd in de boeken Les délices de Leide (1712) en Les délices de la Hollande (Parival, 1660). Hoogleraar Johannes Polyander van Kerckhoven schreef: “Van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”.

De gracht wordt ook wel de beroemdste ter wereld genoemd omdat er nergens op aarde een gracht is waar in de loop der eeuwen zoveel honderden befaamde wetenschappers, vorsten, presidenten, kunstenaars hebben gewoond en gewerkt. Denk aan Einstein, Boerhaave, Descartes, maar ook Napoleon, Mandela, Bush zijn er geweest.

Enkele leden van de koninklijke familie hebben tijdens hun studie aan het Rapenburg gewoond: in de 19e eeuw prins Alexander (Rapenburg 22) en prins Willem (Rapenburg 24) en in de 20e eeuw prinses Beatrix (Rapenburg 45) en prins Willem-Alexander (Rapenburg 116), onze huidige koning.

Het Academiegebouw, en diverse andere gebouwen van de Universiteit Leiden bevinden zich hier, evenals vele studentenhuizen, het Rijksmuseum van Oudheden, de Hortus Botanicus Leiden en het Sieboldhuis.

Op het balkon van Rapenburg 56 is de balkonscène opgenomen uit de film Soldaat van Oranje (1977) van Paul Verhoeven. Ook de Leidse meester-schilder Rembrandt van Rijn studeerde hier en heeft zeer regelmatig op het Rapenburg rondgelopen.

webmaster

Author webmaster

More posts by webmaster