Hol jij de Leiden Marathon met Han Kulker? 10 tips!

Hol jij de Leiden Marathon met Han Kulker? 10 tips!

10 tips Han Kulker

Han Kulker is een voormalige Nederlandse middenafstandsloper, die zich vooral manifesteerde op de 1.500 meter. Hij werd op deze afstand Europees indoorkampioen, veroverde op de middellange afstanden in totaal elf Nederlandse titels en nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen.

Han begon relatief laat met atletiek. Pas op zijn 21ste deed hij zijn eerste stappen op de atletiekbaan, die van de Leidse club De Bataven. Tot die tijd had hij zich in zijn vrije uren met diepwaterduiken beziggehouden, puur voor de lol. Hij was een feestnummer dat met zijn vrienden in een zesdeurs Chevrolet door het land trok om bruiloften en partijen met rock-‘n-rollmuziek op te luisteren en na afloop lekker door te zakken.

Han bleek geknipt voor de middenafstand. Hij had fysiek en mentaal de kwaliteiten om zich internationaal te onderscheiden. Bram Wassenaar, de coach die hem later bij de grote wedstrijden vergezelde, stond versteld van het gemak waarmee hij zich aan een race aanpaste. “Han koos gevoelsmatig altijd de kortste weg. Zijn intuïtie hielp hem snellere tegenstanders te verslaan.”

Hollen met Han

Han staat bekend om zijn enthousiasme voor het hardlopen en maakt zich al jaren hard om ook de beginnende hardloper klaar te stomen voor de Leidse Singelloop en de Leiden Marathon. De hardloopclinic ‘Hollen met Han’ is inmiddels een begrip in Leiden en omgeving en vindt dit jaar al voor de 24ste keer plaats. Han verzorgt deze hardloopclinic samen met een groep van tien trainers van zowel Leiden Atletiek als Leiden Road Runners Club (LRRC).

Han Kulker 1987

10 tips van Han Kulker

  • Sluit je aan bij een hardloopclub met trainer of een hardloopgroep en train samen naar je doel
  • Zorg voor goede schoenen en kleding
  • Luister naar de signalen van je lichaam (stijfheid, pijntjes, et cetera)
  • Ga naast het volgen van je loopschema ook eens wandelen, fietsen of zwemmen (iets alternatiefs)
  • Begin je training met een goed opgebouwde warming up
  • Rust is ook trainen (laat je masseren of ga naar de sauna)
  • Wees niet bescheiden bij de wedstrijd, ga vooraan in je vak staan en loop mee met een groepje
  • Bij warm weer, doe een spons in je nek (thermostaat) en houd je hoofd iets achterwaarts, zo blijven je sokken en schoenen droog
  • Als je de halve marathon loopt: DENK DAN NIET ik heb nog 8 km te gaan, maar hé ik heb al 13 km gelopen
  • Vergeet niet te genieten van en na iedere training

Meer weten over Han Kulker?

wikipedia.org/wiki/Han_Kulker