10 van Heerema gaat door wijk Roomburg

By 15 december 2020Nieuws
10 Heerema Marine Contractors

De Leiden Marathon gaat het parcours van de 10 kilometer verleggen. Bij de 30e editie worden de lopers voor het eerst door de wijk Roomburg gevoerd om via het Park Matilo en een paar straten Meerburg in de richting van Leiderdorp te worden gestuurd. De wijkvereniging van Meerburg en Roomburg gaat zorgen voor de begeleiding van de lopers en wil op de marathondag tevens een mooi buurtfeest organiseren.

De lopers van de 10 van Heerema Marine Contractors gaan na de Julius Caesarbrug niet linksaf maar juist rechtdoor. Zij lopen over de Jupiterlaan en de Drususlaan naar de Octavialaan en via de Aggripinastraat en de Liviuslaan wijk Meerburg in. Om via de Zaanstraat en Spaarnestraat het monumentale Park Matilo in de rennen, zoals ongetwijfeld tweeduizend jaar geleden ook honderden Romeinse soldaten hebben gedaan. Halverwege voert de route tussen de stadstuintjes door in de richting van de Leiderdorpse brug, ook wel Stierenbrug genoemd. In Leiderdorp gaat het peloton via de Ockenrode de Dijkgravenlaan in om via de Splinterlaan de oude route te volgen. Daarmee worden de Tollenaerssingel, Van Diepingenlaan, Santhorst en de Laan van Ouderzorg ontzien.

Voorzitter van de Leiden Marathon, Tjeerd Scheffer, is zeer content over de wijziging: ”Waar lopen hardlopers nou waar tweeduizend jaar eerder honderden Romeinse soldaten waren gelegerd? Alleen dat al is schitterend. Maar wij werden gegrepen door de leuke buurt met zoveel jonge gezinnen die ongetwijfeld een feestje gaan bouwen als zij die duizenden lopers en op zaterdag ook al wandelaars voorbij zien komen. Dat is een echte win-win-situatie.”

De wijkvereniging had al eerder bij de organisatie aangeklopt om de marathon naar de wijk te halen. Dat lukte toen logistiek niet. Maar met de 10 kilometer krijgt de kinderrijke buurt er een mooi evenement bij. Meerburg-bewoner Tony van der Haar, de man achter de Leidse wijnen Chateau Matilo en Corbulo Rosé, ziet graag al die lopers langs zijn wijnranken snellen en wil de feestvreugde ondersteunen met kraampjes waar zijn wijnen op uitgestald worden. Het contact kwam tot stand via Tom van Leest, gemeenteraadslid in Leiden en voormalig bestuurslid van de wijkvereniging. Ook de huidige bestuursleden Ankie Verlaan en archeoloog Tom Hazenberg hebben hun tevredenheid uitgesproken en medewerking toegezegd.

webmaster

Author webmaster

More posts by webmaster