De Marathon

Start De start is op de Breestraat in Leiden ter hoogte van Het Gangetje. De starttijd is op zondag 21 mei 2017 om 10.30 uur, tegelijk met de 21 km.

Finish De finish is op de Vismarkt in Leiden, achter het stadhuis.

Tijdslimiet De tijdslimiet voor de hele marathon is 6 uur. Exact 6 uur na de start (netto tijd) zal de finish sluiten, jouw tijd wordt dan niet meer geregistreerd.

Eigen Drankjes Eigen drankjes kunnen op zondag tot uiterlijk 09.30 uur worden afgegeven bij de tassengarderobe op de Garenmarkt. Vermeld duidelijk uw startnummer en de verzorgingspost waar deze moet komen te staan. Er zijn drankposten voor de hele marathon op de 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 en de 40km verzorgingspost. Voor de halve marathon op de 5km, 10, 15 en 19 km verzorgingspost. Let wel, de verzorgingsposten zijn niet exact op de 5km punten maar vlak erbij. De bidons met eigen drankjes zijn duidelijk zichtbaar op een tafel aan de rechterkant die ruim voor de verzorgingspost is geplaatst. Bidons die niet worden afgehaald worden later vernietigd. 

Minimum leeftijd De minimum leeftijd om deel te nemen aan de marathon is vanaf dit jaar verlaagd van 21 naar 18 jaar.

"If it does not challenge you, it does not change you"

Inschrijfgeld

Voor 1 april 2017        € 40,00

Voor 20 mei 2017       € 45,00

Op 20 en 21 mei (na-inschrijving): € 50,00 (pinnen mogelijk) KNAU-leden ontvangen 10% korting. Op 20 en 21 mei vervallen alle kortingen.

Let op: Restitutie van het inschrijfgeld is in geen geval mogelijk.

Opsturen startnummer De kosten voor het opsturen van het startnummer zijn € 3,50 extra. Jij moet je dan wel voor 1 april ingeschreven hebben.

Voornaam op startnummer Schrijf je voor 1 april in, dan komt jouw voornaam op het startnummer.

Loopshirt Het Leiden Marathon loopshirt, vanaf nu verkrijgbaar op de inschrijfpagina voor € 19,95.

Prijzengeld Er is prijzengeld op iedere seniorenafstand. Wil jij het prijzenschema weten? Mail dan naar info@marathon.nl.

Parcoursrecord Het parcoursrecord bij de mannen staat op naam van David Rutoh (Kenia) met 2:13:22 (2014) en bij de vrouwen op naam van Natalia Baliakina (Rusland) met 2:38:32 minuten (1993). Voor de eerste loper die het parcoursrecord verbetert, ligt aan de finish een bonus van  € 1.000,- klaar.  

 

Wedstrijdvak Wedstrijdlicentiehouders en hardlopers die kunnen aantonen in 2016 of in 2017 sneller gelopen te hebben dan 3:00 uur (mannen) en 3:20 uur (vrouwen) mogen in het wedstrijdvak starten. Dit kan uitsluitend na vermelding van de naam van de website waar de organisatie dit kan nagaan.

De Pacers Dit jaar worden er wederom pacingteams ingezet. Pacers zijn ervaren marathon- en/of ultralopers die in staat zijn een zo vlak mogelijk schema te lopen. Onderweg slepen zij je indien nodig door moeilijke momenten heen en geven tips en adviezen om van je wedstrijd een succes te maken. Deelname is gratis en je hoeft je hiervoor niet op te geven. De pacers zijn herkenbaar aan fel gele shirts en een ballon met daarop de streeftijd. Verzamelen 30 minuten voor het startschot in het startvak op de kop van Breestraat. Let op de extra grote gekleurde ballonnen of borden.

Parcours 42km Het mooiste parcours van Nederland Marathon loopt door Leiden en Groene Hart De klassieke afstand in de Leiden Marathon is één ronde van 42.195 meter. En wat voor een? De historische ambiance van de stad Leiden wordt gecombineerd met haar even fraaie ommelanden in het Groene Hart. Dus roept de organisatie deze route uit tot ‘het mooiste parcours van Nederland’. Start en finish blijven onveranderd. De nieuwe Leiden Marathon maakt zijn kilometers door één stad en 9 dorpen, waarbij de dorpen al stuk voor stuk hebben aangetoond de helden van de marathon warm te ontvangen met veel muziek en enthousiasme.  Vanuit Leiden voert de 42 km door Zoeterwoude-dorp, over het Watertje en de Nieuwe Weg. Bij Hazerswoude-Rijndijk steekt het loperspeloton de Rijn over bij de Rijneke Boulevard. Hier wordt door de Koninklijke Landmacht een tijdelijke brug gebouwd. Dorpen Dan wordt via de ‘lage zij’ Koudekerk aangedaan om over de Mattenkade naar Hoogmade richting Roelofarendsveen te lopen. De Veen wordt bereikt via de Floraweg en na het Noordeinde en het Westeinde weer verlaten naar Nieuwe Wetering. De Molenweg brengt de atleten naar het dorp van wielerkampioen Joop Zoetemelk, Rijpwetering, om vervolgens via Oud-Ade en de Zijldijk in Leiderdorp weer Leiden binnen te komen. Oude poorten Het eerste wat de loper vanaf de Lage Rijndijk ziet, is de historische Zijlpoort (uit 1667). Precies wanneer de moeilijke kilometers beginnen, juichen de Leidenaars de hardlopers op de noordelijke singels toe. Vanaf de andere overgebleven toegangspoort, de Morspoort (uit 1669), blijven de slotkilometers onveranderd. Karakter Het nieuwe marathonparcours is er een dat vanuit de historische omgeving van Leiden de loper in hartje Holland laat lopen. Kilometers door de fraaiste polders van Nederland, compleet met veel molens en koeien, worden afgewisseld met de pittoreske dorpjes die stuk voor stuk iets te vertellen hebben. Zeker aan de lopers. De laatste 6 kilometer voert weer door het gezellige Leiden.  

Stratenplan Leiden Start Breestraat Rd Korevaarstraat Rd Lammenschansweg (rechter rijweg) Rd Lammenschansplein (links aanhouden) La Lammebrug over Rd Europaweg Busbrug Rd Vrouwenweg Ra Kruisherenweg La Europaweg (viaduct over A4) Zoeterwoude La De Miening Ra Noordbuurtseweg La ‘t Watertje La Nieuwe Weg La Weipoortseweg Ra Weddepad Oversteek Burmadeweg Hazerswoude-Rijndijk Rd Groenendijksepad (Onder tunneltje door) La Groenestein Ra Molenlaan La Rijndijk (fietspad) Ra Bij Rijneke Boulevard oversteek Over de Rijn (brug aangelegd) Ra Achthovenerweg Rd Hondsdijk Koudekerk La Lagewaard La Mattenkade Ra Ruige Kade La Groenewegh (onder tunneltje door) Hoogmade Ra Groenewegh La Zuideinde (over de brug) Rd Noordeinde Ra Hoogmadeseweg La Veenderdijk   Roelofarendsveen Ra Veenpolderpad Ra Veenpolderpad Ra Veenderveld La Geestweg La Floraweg Ra Kerkweg La Noordeinde La Westeinde Nieuwe Wetering Rechtsaf Viaductpad (onder tunnel door) La Voorweg Ra Voorweg fietspad La Achterweg La Achterweg Ra Molenweg La Poeldijk Rijpwetering Ra Ripselaan La Koppoellaan Ra Oud-Adeselaan (over ophaalbrug) Rd Oud-Adeseweg Oud Ade Rd Leidseweg Leiderdorp Ra Nieuwe weg La Zijldijk (halverwege op fietspad) Leiden Ra Lage Rijndijk Ra Herensingel Rd Maresingel Rd Rijnsburgersingel (oversteek Schuttersveld) Rd Morssingel (link kant aanhouden) La Morspoort (onder poort door) Ra Binnenvestgracht Rd Rembrandtbrug (over brug heen) La Galgewater Rd Boommarkt (oversteek Kort Rapenburg) Rd Aalmarkt Rd Vismarkt Finish